Ayurvéda, a holisztikus egészség tudománya

Az ayurvéda hagyománya Indiából származik, több ezer évre nyúlik vissza alkalmazása.

Több, mint egy gyógyító módszer, hiszen ahogy a neve mutatja: az Élet Tudománya (ayur = élet, veda = tudomány).

Két alapvető irányító elve:

 1. A test és az elme egymástól elválaszthatatlanul összekapcsolódik.
 2. Semmi nem bír akkora gyógyító erővel a testre, mint az elme.

A betegségmentes állapot alapját a tudatunk kiterjesztése jelenti, amikor egyensúlyba hozzuk azt, és ezt a tudati egyensúlyt kiterjesztjük a testünkre is. Ez a folyamat nem is annyira bonyolult, mint első olvasásra tűnik.

Gondoljunk például a meditációra. Amikor meditálunk, az elménk, a tudatunk kitágul és létrejön egy belső csendesség állapota. Ez a csendesség (mivel a test és a lélek elválaszthatatlanul kapcsolódik egymáshoz) egyensúlyba hozza a testet is: a lélegzetvétel és a szívverés lelassul, a testben lelassul a stressz-hormonok termelődése (kortizol és adrenalin), és fokozódik a “boldogság hormonok ” termelődése (pl. serotonin, dopamin, oxytocin, endorfin).

Az ayurvéda egyes ágai egyesítik az egészségmegőrzés és gyógyítás minden területét, szemléletmódja azonban sok helyen teljesen eltér a hagyományos nyugati gyógyászattól: a megelőzésen, egy helyes életmód kialakításán van a hangsúly. Egészségünk ayurvédikus megközelítése segít megőrizni kiegyensúlyozottságunkat a stresszes, feszültséggel teli időszakokban is, ezáltal hozzájárul a belső harmónia kialakításához és megőrzéséhez, a betegségek megelőzéséhez és a már kialakult betegségekből való gyorsabb felépüléshez.

Az ayurvéda története

Az ayurvéda Brahmá főistentől származik, aki a hindu mitológia szerint a világegyetem teremtője. Az ayurvédikus tudomány a Védáknak nevezett hindu szent könyvekből vált ismertté kb. 5000 évvel ezelőtt. Az ókori India nagy bölcsei szerint a Védák az egészség és betegség titkait rejtik magukban. Ez a felismerés volt az alapja az ayurvédának, vagyis egy olyan rendszer kialakulásának, amely egyszerre veszi figyelembe az egészséges élethez és jó közérzethez szükséges testi, szellemi, lelki és érzelmi tényezőket. Ezek együttes vizsgálata és kezelése miatt tekintjük az ayurvédát holisztikus gyógyászati módszernek. Az ayurvéda az embert “teljes egység”-ként, személyre szabottan kezeli és az egészség minden szintjével egyszerre foglalkozik.

Az ayurvéda nem egy elavult, mitológián alapuló életvezetési rendszer. Az évezredek során bebizonyosodott, hogy időtálló, dinamikusan fejlődő módszer, amely tudományosan is megállja a helyét. Bár mára a nyugati orvoslás is elterjedt Indiában, az ayurvédát a nyugati gyógyászati módszerekkel egyenrangúnak nyilvánították. Egyre gyakoribb, hogy a nyugati és ayurvédikus módszereket alkalmazó orvosok együtt gyógyítanak. Az ayurvéda egyre népszerűbb Európában, így Magyarországon is, hiszen a nyugati orvoslás is elismeri azt a tényt, hogy az egészség fenntartásában és a betegségek megelőzésében kiemelt szerepe van a lelki tényezőknek is a testieken kívül. Ezt a szemléletmódot követi az ayurvéda.

Az ayurvédikus gyógyítás 8 területet foglal magába:

 • Fül-orr-gégészet
 • Toxikológia (méregtan)
 • Szülészet- és nőgyógyászat
 • Csecsemő- és gyermekgyógyászat
 • Fiatalító kúrák
 • Általános belgyógyászat
 • Általános- és plasztikai sebészet
 • Időskori gondozás- és gyógyászat

Az ayurvéda holisztikus szemlélete egymással összefüggő tényezőket vizsgál:

 • test
 • lélek
 • szellem
 • öt őselem
Az öt őselem

A 4 tényező kölcsönösen kiegészíti egymást és egyformán fontos minden ember számára ahhoz, hogy hosszú ideig egészséges, boldog életet élhessen. Az ayurvéda szerint ezek egyensúlya jelenti az egészséget.

Forrás: krisztinakertesz.com és Deepak Chopra – The Chopra Center

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük